Podignuta optužnica protiv Šandora Kepira

internacionalno

Mađarsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv Šandora Kepiroa (96) zbog ratnih zločina u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Kepiro se tereti da je učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj je 1942. godine ubijeno više od 2.000 Novosađana, a osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u Aušvic 1944. godine. Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental".

Bio je osuđivan dva puta na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekolioko godina. Protiv Kepiroa je srpsko tužilaštvo za ratne zločine podnelo zahtev za sprovodjenje istrage u septembru 2008. godine, a tada je za njim raspisana i poternica, ali je Mađarska odgovorila da ustav te zemlje ne dozvoljava izručenje njenih državljana.

Šandor Kepiro je prošle godine tužio Efraima Zurofa, direktora "Centar Simon Vizental" zbog toga što ga je ovaj nazvao "moralnim monstrumom holokausta" i optužio za ubistava u Raciji, ali je Okružni sud u Budimpešti u decembru oslobodio doktora Zurofa pošto se Kepiro nije pojavio na sudu. Inače, Zurof je sve raspoložive dokaze protiv ovog ratnog zločinca podneo mađarskom pravosuđu još u martu 2007. godine.