Mađarska: Desničarska vlada preti slobodi medija

internacionalno

Zakon mađarske desničarske vlade, koji zahteva da izvori vesti budu “fer i izbalansirani”, preti slobodi medija. Dok se svetska pažnja usmerava na WikiLeaks i debate koje su proizašle o opsegu slobode medija u eri informacija, jedna evropska zemlja je otišla korak nazad kada se radi o toj slobodi.
Mađarka desničarska vlada je predstavila zakon - uz predlog o kaznama i gašenju – koji predlaže da izvori vesti budu “fer i balansirani”. Ovaj zakon je naišao na masovne kritike zbog bojazni da bi mogao voditi gašenju kritički nastrojenih medija.

Novim zakonom o Medijima i slobodi Pressa nacionalne TV stanice čije vesti budu proglašene “nebalansiranim ili uvredljivim za ljudsko dostojantsvo ili opšti moral” mogu biti kažnjene iznosom do 1.000.000 $, dok se dnevne novine i Internet portali mogu suočiti sa kaznama do 120.000 $. nedeljnici mogu očekivati kazne u iznosu do 50.000$.

Ono što se smatra najproblematičnijim, od strane grupa za ljudska prava, je sam zakon koji je nejasan po pitanju toga šta se smatra uvredljivim, odnosno prekršajem. Nadgledanje će vršiti agencija koja će biti kontrolisana od strane savetnika premijera.

Zakon brine i ostale zemlje članice EU, posebno jer od 1.1.2011. godine Mađarska preuzima ulogu predsedavajuće članice EU. Nemačka se posebno dvoumi da li se Mađarska može smatrati legitimnim predstavnikom Evropskih vrednosti, posle ovog predloga.

“Sa ulogom predsedavajućeg Evropskom Unijom, Mađarska nosi specijalne odgovornosti za imidž same Evrope” rekao je portparol nemačke vlade.

Novoformirana agencija NMHH (National Media and Communications Authority) će imati moć da nameće teške kazne u iznosu od 35.000€ do 730.000€ za sav sadržaj za koji procene da je suprotan “javnom interesu”, “opštem moralu” i “nacionalnom redu”. Kazne se takođe mogu izreći za “nebalansirano” prenošenje vesti.
Ni jedan od ovih termina nije jasno definisan u zakonu i njegova interpretacija je prepuštena NMHH-u. NMHH takođe ima moć i da u potpunosti ugasi određeni medij.

Dodatnu gorčinu unosi i sumnja o političkoj nezavisnosti NMHH, čijih je pet članova imenovano od strane vladajuće Fidesz partije bez bilo kakvih širih konsultacija ili parlamentarnih provera.

Kontroverze koje prate zakon nisu uznemirile mađarskog premijera, Viktora Orbana, čija desničarska koaliciona vlada drži dve trećine parlamenta, što Orbanu daje moć da promeni i ustav.

“Ni u najluđim snovima ne razmišljamo o izmenama u predloženom zakonu”, rekao je Orban u jednom TV intervjuu. “Nemam nameru da reagujem na smešne rasprave u debatama parlamenta ili na reakcije Zapada. Ne postoji ni jedan deo u zakonu koji ne odgovara zakonu medija u EU zemljama”.

Za Mađarsku, koja se odvojila od komunističkog bloka u 1989. godini, politički motivisana cenzura medija je relativno nova.

Neke mađarske novine su već, u znak protesta, objavile prazne naslovne strane.
Predstavnici vlade uveravaju kritičare da novi zakon neće biti primenjivan u svrhe restrikcije. Međutim, kada je novinar i voditelj na radio stanici MR1-Kossuth Radio, koja je u vlasništvu vlade, u znak protesta upotrijebio minut ćutanja u etru – odmah je suspendovan.

Gyorgy Konrad, istaknuti mađarski pisac i disident iz doba "realnog socijalizma", je rekao kako ga zakon podseća na “1933. godinu kada je na vlast došla nacistička partija sa izbornom većinom pod prividno demokratskim uslovima”.
“Iako je Mađarska mala zemlja u poređenju sa Nemačkom, i vladavina terora je malo verovatna, ovo se više ne može nazvati demokratijom”

(rawstory.com)